Bahriye Üçok kimdir?

Bahriye Üçok kimi zaman kitapları, kimi zaman sözleri ve kimi zaman da siyasi kariyeri ile gündeme geldi. Yaşadığında da öldüğünde de hayatı hep merak konusu oldu. Ölümünün ardından adı bir çok yere verildi.

PAYLAŞ
Bahriye Üçok kimdir?
  • 0
  • 2730
  • 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
  • 4 dakika da oku
  • +
  • -

Bahriye Üçok kimdir? Bahriye Üçok hayatı

Bahriye Üçok kimi zaman kitapları, kimi zaman sözleri ve kimi zaman da siyasi kariyeri ile gündeme geldi. Yaşadığında da öldüğünde de hayatı hep merak konusu oldu. Ölümünün ardından adı bir çok yere verildi. Şimdilerde adına anaokulundan tutunda, konuk evlerine, caddelerden, kütüphanelere, hastanelerden, semt isimlerine kadar adı geçmektedir. Kim kimdir bölümümüzde Bahriye Üçok hayatı ve biyografisi hakkında bilgiler paylaşacağız.

Bahriye Üçok başörtüsü ve Bahriye Üçok kitapları

Türkiye Büyük Millet Meclisi 17. dönem milletvekili Bahriye Üçok 1919 yılında Trabzon’da dünyaya geldi.  Babası Hamit Ataç’tır. 6 Ekim 1990 tarihinde evine gönderilen bombalı paketin patlaması sonucu 71 yaşında hayata veda etti. Kim kimdir bölümümüzde Çağdaş ilahiyatçı ve Atatürkçü olarak adlandırılan Bahriye Üçok hayatı ve biyografisi hakkında bilgiler vereceğiz.

Türk tarihçi ve siyaset bilimci, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin ilk kadın akademisyeni, aynı zamanda Cumhuriyet Senatosu üyesi Bahriye Üçok eğitim hayatına Ordu’da başladı. Kandilli Kız Lisesi’ni tamamladıktan sonra üniversiteyi Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Ortaçağ Türk-İslam Tarihi Bölümü’nden sürdürürken, diğer yandan Devlet Konservatuarı Opera Bölümü’ne de sanat kariyerine devam etti.

Bahriye Üçok biyografisi ve Bahriye Üçok fotoğrafları

Bahriye Üçok üniversiteden mezun olduktan sonra Samsun ve başkent Ankara’da 11 yıl öğretmenlik görevini yürüttü. 1953 senesinde Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak aynı zamanda fakültenin ilk kadın öğretim üyesi sıfatını elde etmiştir.

Arapça ve Farsça dillerinin yanı sıra Kur’an-ı Kerim’e bağlı kalarak İslam dinini çağdaş, gerçekçi ve dinin özünde bulunan çeşitli görüşlerini akademik çalışmaları ile yorumladı.  1960 yıllarda kaleme aldığı çalışmalar nedeni ile tehditler aldı. Bu nedenle yazmaya uzun bir süre ara verdi.

1971 senesinde Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından senatör seçildi. 1977 yılında CHP’ye katılan isim oldu. 12 Eylül dönemlerinin ardından Halkçı Parti’nin 1983’te kurucu üyesi oldu.  1983 seçimlerinde de bu partiden Ordu milletvekili olarak TBMM’ye giren isim oldu.  1986 yılında Sosyal demokrat Halkçı Parti üyesi oldu ve 1990 Eylül’ünde bu partinin parti meclisi üyesi seçilmiştir.

Bahriye Üçok Metin Feyzioğlu akraba mı?

Kullanıcıların en çok Google üzerinden sorguladığı sorulardan birisi olmasına karşın bu konuda Turhan Feyzioğlu’nun dayısının oğlu Coşkun Üçok , Bahriye Üçok’un eşi olduğu belirtilmektedir sadece.

Bahriye Üçok ne zaman, neden, nasıl ve nerede öldü?

6 Ekim 1990 günü evine,kargo ile gelen bir takım kitap görünümlü paket içinden bomba çıktı. Ağır yaralı olarak Hacettepe Tıp Fakültesi Acil Servisi’ne götürülen Bahriye Üçok, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.  Cenazesi 9 Ekim günü Maltepe Camii’nden kaldırılmış ve Karşıyaka Mezarlığı’na defnedilmiştir.

Ölümünün ardından ismi İzmir’de önemli bir meydana ve aynı zamanda bir bulvara verilirken Narlıdere’de bir park ve bir mahalleye de yine ismi verildi. Türkiye’de çeşitli illerde Artvin, Edirne, Kocaeli, Bursa ve Ankara’da birer caddeye ismi verilirken, İstanbul Kadıköy Belediyesi’ne ait bir çocuk yuvasına da Bahriye Üçok adı verilmiştir.

Bahriye Üçok kaç çocuğu var?

Bahriye Üçok 1 evlilik yaptı. Dönemin Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Coşkun Üçok ile evlenmiştir. Bu evliliklerinden “Kumru Üçok” adına bir kız çocukları dünyaya gelmiştir.

Bahriye Üçok heykeli nerede?

Bahriye Üçok heykeli İzmir Karşıyaka İlçesi’nde yine adının verildiği Bahriye Üçok Bulvarı’nda yer almaktadır.

Bahriye Üçok hangi partilerde görev aldı?

  • Cumhuriyet Halk Partisi (1977-1980)
  • Halkçı Parti (1983-1987)
  • Sosyal demokrat Halkçı Parti (1987-1990)

Bahriye Üçok kitapları

Bahriye Üçok tarafından 3 kitap kaleme alınmıştır. Ancak bazı kitaplar çeşitli yıllarda yeni baskılarla yeniden basılmıştır.

  • 1965 -İslam Devletinde Kadın Hükümdarlar
  • 1967 – İslam’dan Dönenler ve Yalancı Peygamberler
  • 1981 – İslam Devletlerinde Türk Naibeler ve Kadın Hükümdarlar
  • 1983 – İslam Tarihi Emeviler Abbasiler
  • 2000 – Atatürk’ün İzinde Bir Arpa Boyu
  • 2010 – Şeriat Sarmalında Türkiye
  • Aly Mazahéri’nin “Ortaçağda Müslümanların Günlük Yaşayışları Çeviri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Tüm Hakları Saklıdır! İçeriklerin kopyalanması halinde yasal işlem başlatılır!