Gerçek adı: Prof. Dr. Engin Arık
Doğum tarihi: 14 Ekim 1948
Doğum yeri: İstanbul
Ölüm tarihi: 30 Kasım 2007
Boyu: Bilinmiyor
Kilo: Bilinmiyor
Burcu: Terazi
Eğitim durumu: Üniversite
Meslek: Bilim İnsanı
İnstagram hesabı için tıklayın
Prof. Dr. Engin Arık nereli? Kaç yaşında hayatını kaybetti?
Prof. Dr. Engin Arık kimdir, nereli, nerede doğdu? Engin Arık kaç yılında öldü? Eşi kim? Çocuğu var mı? Engin Arık ile ilgili bilgiler, araştırma, bilimsel çalışmaları, ülkemize katkıları, katkı sağladığı alan, aldığı ödüller? Engin Arık hayatı kısaca özgeçmişi ve biyografi bilgileri kim kimdir bölümümüzde sizlerle birlikte olacak.
Prof. Dr. Engin Arık hayatı ve biyografisi
Prof. Dr. Engin Arık Türk Fizik Profesörü ve aynı zamanda toryum madeninin enerji problemine pratik ve ekonomik çözüm sunacağı hususundaki araştırmaları ve bilimsel çalışmaları ile tanınmaktadır.
Prof. Dr. Engin Arık 14 Ekim 1948 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Çocukluk yılları, eğitim hayatı ve gençlik yılları İstanbul’da geçti. Liseyi başarı ile tamamladıktan sonra üniversite eğitimine İstanbul Üniversitesi Fizik ve Matematik Bölümü’nde devam etti ve 1969 yılında mezun oldu.
Prof. Dr. Engin Arık 1969 yılında Amerika Birleşik Devletleri Pittsburgh Üniversitesi’nde Fizik alanında hem master hem de doktorasını tamamladı. Akademik kariyerine 1969 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Teorik Fizik Kürsüsü’nde asistan olarak adım attı. 1969 ile 1976 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri Pittsburgh Üniversitesi Fizik Bölümü’nde araştırma asistanı olarak çalıştı. Ardından Londra Üniversitesi’nde 3 yıl boyunca araştırma görevlisi olarak çalıştı. 1979 yılında Türkiye’ye dönüş yaparak İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nde görev yapmaya başladı. “Deneysel Yüksek Enerji Fiziği” alanında yaptığı çalışmalarla 1981 yılında doçent ve 1988 yılında ise profesör unvanını aldı. Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nde 4 yıl görev aldıktan sonra 1983 yılında ayrılarak “Control Data” şirketinde uzman olarak çalışmaya başladı. 1985 yılında Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nde öğretim üyesi olarak yeniden çalışmaya başladı.
1997 yılında Viyana Üniversitesi’nde çalışmalar yaptı ve 2000 yılında Türkiye’ye geri döndü. İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan nükleer araştırma merkezi “European Organization for Nuclear Research’nde” “Atlas Deneyi’nde” çalışan bilim insanları arasında yer aldı.
Prof. Dr. Engin Arık akademik kariyeri ve bilimsel çalışmalarının yanında özel hayatında da değişiklikler oldu ve o dönemlerde 1969 yılında Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nde öğretim üyeliği yapan Prof. Dr. Metin Arık ile evlendi. Bu evliliklerinden 2 çocukları dünyaya geldi.
Türkiye’nin toryum açısından zengin olduğunu dile getiren Prof. Dr. Engin Arık, toryumla çalışan nükleer reaktörlerin kurulması hususunda araştırmalar yürüttü.
Prof. Dr. Engin Arık, Araştırma Görevlisi Özgen Berkol Doğan, Yüksek Lisans öğrencisi Engin Abat, Doğuş Üniversitesi Fen Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şenel Fatma Boydağ, Öğretim Üyesi Doç. Dr. İskender Hikmet ve Araştırma Görevlisi Mustafa Fidan ile 30 Kasım 2007 tarihinde Süleyman Demirel Üniversitesi’nde yapılacak olan “Türk Hızlandırıcı Merkezi Teknik Tasarım ve Test Laboratuvarı Kuruluşu” başlıklı Devlet Planlama Teşkilatı projesinin 4’üncü çalıştayına katılamadı.
Çünkü Atlasjet Havayolları’na ait İstanbul-Isparta seferini gerçekleştiren ve içinde 50 yolcu ile 7 mürettebatın bulunduğu uçak Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı Çukurca bölgesi yakınlarında düştü. Bu hazin uçak kazasından maalesef sağ çıkan olmadı.
Bu olayın ardından Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi’nde şehit bilim insanları için bir anıt yapıldı. Prof. Dr. Engin Arık mezarı bugün İstanbul Edirnekapı Şehitliği’nde yer almaktadır.
Prof. Dr. Engin Arık 30 Kasım 2007 yılında uçak kazasında hayatını kaybetti. 2014 yılında Webometrics raporuna göre Prof. Dr. Engin Arık Türkiye’deki bilim insanları arasında hala listenin ilk sırada yerini korumaktadır.
Türk Fizik Derneği 2008 ve 2009 Yılı Türk Fizik Derneği Prof. Dr. Engin ARIK Bilim İnsanı Ödülü kapsamında ödüller verdi. Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi’de adını yaşatmak adına 2016 yılında “Erkcan Özcan Prof. Dr. Engin Arık Bilim İnsanı Ödülü Fizik 2016” ödülünü düzenledi.