Trakya, konum itibari ile Türkiye’nin en önemli illerinden bir tanesidir. Türkiye’nin Avrupa’da kalan tek toprak parçası olan Trakya Bölgesi, Edirne, Çanakkale, Kırklareli, Tekirdağ gibi illerden oluşur. Karadeniz, Marmara ve Ege Denizine sınırı olan Trakya Bölgesi oldukça önemli coğrafi bölgedir. Eski Osmanlı imparatorluğu döneminde uzunca bir dönem başkent olarak kullanılan Trakya bölgesinde ilgili döneme ait pek çok tarihi kültürel yapıya rastlanır. Trakya hem konum hem de içerdiği kültürel zenginlikleri ile mutlaka gezip görülmeye değer bir noktadır. Her bir noktasında ayrı bir güzellik barındıran Trakya’da keşfedilmesi gereken birçok nokta mevcuttur. Türkiye’nin Batı kısmında yer alan Trakya, Yunanistan ve Bulgaristan ile sınır komşusu olmasından dolayı hem yaz hem de kış aylarında binlerce turist akınına uğrar. Her mevsim ayrı bir güzelliği olan Trakya Bölgesinde keşfedilmesi gereken yerler şu şekildedir;
Uzunköprü
Edirne denilince akla ilk gelen noktalardan bir tanesi olan Uzunköprü, Edirne’nin Ergene ilçesinde yer alır. 1392 metre uzunluğa sahip olan Uzunköprü, II. Murat döneminde inşa edilmiştir. Uzunköprü’nün yapım tarihi net olarak bilinmese de gün geçtikçe Trakya’nın en önemli turistik bölgesi haline gelmiştir. Kültürel miras bakımından eski dönemlerin en önemli eseri olan bu Uzunköprü tam anlamıyla bir mühendislik harikasıdır. Her türlü doğa şartlarına karşın sağlamlığını korumayı başaran Uzunköprü her yıl binlerce turisti misafir eder.
Enez Kalesi
Edirne’nin Enez ilçesi en kalabalık ilçelerinden bir tanesidir. Hem sahip olduğu doğası hem de tarihi kültürel yapısı ile önemli bir yerdir. Eski dönemde Fatih Sultan Mehmet’in 3 gün konakladığı yer olarak hafızalara kazınan Enez ilçesinin en önemli simgesi Enez Kalesidir. Enez Kalesinin yapım amacı Balkanlardan gelen barbar akınlarını önlemek maksadıyla yapılmıştır. Kalenin mimari yapısında Bizans, Doğu Roma ve Osmanlı İmparatorluğunda kullanılan motiflere yer verilmiştir. Haftanın 7 günü ziyarete açık olan bu kale Trakya’nın en önemli tarihi eserlerinden bir tanesidir.
Dupnisa Mağarası
Trakya bölgesinde gezilecek en doğal yerler sıralamasında adını başa yazdıran Dupnisa Mağarası, Trakya Bölgesinde yer alan ve turizme açılan ilk ve tek mağarası olarak bilinir. Dupnisa Mağarası yaklaşık 4 milyon yıldan bugüne dek gelişimini sürdürmeyi başarmıştır. Mağara içerisinde devasa boyutlarda sarkıt, sütun ve akımı hiç durmayan yeraltı nehri mevcuttur. Uzunluğu yaklaşık olarak 2720 metre olan Dupnisa Mağarası 3 bölümden oluşur. Doğa severlerin akın akın geldiği Dupnisa Mağarası Kırklareli Merkez ilçesinde bulunur. Konum itibari ile her türlü ulaşıma uygun olan bu mağaranın yakınlarında bulunan otel seçenekleri de ziyaretçiler tarafından tercih edilir.
Meriç Nehri
Meriç Nehri, Balkanlarda yer alan diğer nehirlere göre de en büyük nehirler arasında yer alır. Yolculuğuna Bulgaristan’da başlayan Meriç Nehri sırası ile Yunanistan ve Edirne ilini geçerek Ege Denizi’ne dökülür. Akşam saatlerinde büyüleyici gün batımı manzarası ile ziyaretçileri mest eden Meriç Nehri’ni hem yaz hem de kış aylarında ziyaret edebilirsiniz.
Longoz Ormanları Milli Parkı
Longoz ormanları, Kırklareli ilinin Demirköy ilçesine bağlıdır. Yemyeşil doğası ile benzersiz bir atmosferi bulunan Longoz ormanları içerisinde meşe ağaçları, kızılağaç, dişbudak gibi pek çok ağaç çeşidi bulunur. Longoz ormanlarını diğer ormanlardan ayıran en önemli özelliklerden bir tanesi orman içerisinde göl ve denizin bulunmasıdır. Mavi ve yeşilin her tonunun bulunduğu Longoz ormanlarında kayıklar ile de seyahat edilebilir.
Selimiye Cami
Mimar Sinan tarafından yaptırılan ve ‘’Ustalık Eserim’’ dediği Selimiye Cami, dünyaca ünlü mimari yapılar arasında yer alır. Trakya gezi rehberinin olmazsa olmazları arasında yer alan bu caminin yapımına 1568 yılında başlanmıştır. Yapımında 15 bin kişinin yer aldığı Selimiye, 1575 yılında tamamlanmıştır. Tamamı kesme taş ile yapılmış olup 2475 metrekarelik alana sahiptir. Caminin kendine hayran bırakan en önemli noktası üç şerefeli minareleridir. UNESCO dünya mirası listesine girmeye hak kazanan Selimiye Cami, Trakya Bölgesinin önemli turistik merkezidir.
Trakya’da Uygun Fiyatlı Konaklama Yapılacak Yerler?
Trakya Bölgesi, sahip olduğu büyüklüğü ve tarihi, kültürel noktaları ile gezmekle bitmeyen yerleri ile ünlüdür. Bu nedenle Trakya Bölgesinin her noktasını karış karış gezebilmek için zamanın en iyi şekilde değerlendirilmesi tavsiye edilir. Bütçe olarak hem uygun hem de lokasyon bakımından her noktaya yakın olan yerler seyahatin sürekli yolda geçmesini engeller. Uygun fiyatlı otel imkanının bulunduğu en önemli noktalardan bir tanesi Keşan ilçesidir. Keşan otel seçenekleri hem konum olarak hem de fiyat bakımından tercih edilenler arasında yer alır. Lüleburgaz, Trakya’nın en büyük ilçelerinden birisidir. Ulaşım yönünden rahat bir lokasyonda yer alan Lüleburgaz, otel bakımından da ziyaretçilere birçok seçenek sunar. Lüleburgaz, merkeze yaklaşık olarak 45 dakika uzaklıktadır. Merkeze ve tarihi noktalara yakın, fiyat bakımından da uygun fiyat sunan Lüleburgaz otel seçenekleri her talebe hitap eder.
Trakya Bölgesine Ne Zaman Gidilir?
Marmara iklim bölgesinin hakim olduğu Trakya Bölgesi, yaz ve kış ayı fark etmeksizin ziyaretçi akınına uğrayan bir bölgedir. Ağustos ayları kurak, Aralık ayının ise en soğuk geçtiği Trakya Bölgesi, her mevsim ayrı bir güzelliğe sahiptir. Her mevsim gelinebilecek bir bölge olan Trakya’da yılın belirli zamanlarında pek çok festivalde düzenlenir. Bu festivaller Mayıs, Haziran, Ağustos ve Eylül aylarında yapılır.