Türkçe eğitim veren yurtdışı üniversiteleri 2024?

Yurtdışında bir üniversitede okuyarak dünyayı keşfedebilirsiniz. Öğrenci olarak yurtdışında deneyim kazanmak için birçok fırsatınız var. Çünkü yurtdışında okumak için birçok iyi neden var. Avrupa Birliği’nin bir parçası olan herhangi bir ülkede okumak aslında bir ayrıcalık. Günümüzde birçok öğrenci dünyayı biraz daha keşfetmek ve yeni insanlarla tanışmak için yurtdışında eğitim alma fikrine vakıf olur. Yurtdışında eğitim almaya karar verirseniz, pek çok yeni deneyim kazanmaktan kaçınamazsınız. Yurtdışında okumak özgeçmişinizde büyük bir artıdır.

PAYLAŞ
Türkçe eğitim veren yurtdışı üniversiteleri 2024?
  • 0
  • 350
  • 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
    Loading...
  • 6 dakika da oku
  • +
  • -

Türkçe eğitim veren yurtdışı üniversiteleri son 10 yılda sayıca arttı. Bunun temel nedenleri arasında Türkiye’de üniversite sınavına girdikten sonra istediği üniversiteye kayıt hakkı kazanamayan adaylarının arayış talepleridir.

Yurtdışında bir üniversitede okuyarak dünyayı keşfedebilirsiniz. Öğrenci olarak yurtdışında deneyim kazanmak için birçok fırsatınız var. Çünkü yurtdışında okumak için birçok iyi neden var. Avrupa Birliği’nin bir parçası olan herhangi bir ülkede okumak aslında bir ayrıcalık. Günümüzde birçok öğrenci dünyayı biraz daha keşfetmek ve yeni insanlarla tanışmak için yurtdışında eğitim alma fikrine vakıf olur. Yurtdışında eğitim almaya karar verirseniz, pek çok yeni deneyim kazanmaktan kaçınamazsınız. Yurtdışında okumak özgeçmişinizde büyük bir artıdır.

Öte yandan, kültürlerarası beceriler uluslararası bir çalışma ortamında giderek daha önemli hale geliyor. Bu beceri ve bilgileri yurtdışında eğitim alarak kolayca edinebilirsiniz. Yurtdışına eğitim için gidiyorsanız, mesleki geleceğinizi nasıl tasavvur ettiğinizi önceden dikkatlice düşünmelisiniz. Bir süre yurt dışında yaşamanın ve yeni bir dil öğrenmenin bu iki olanağına ek olarak, uluslararası deneyim kazanmanın faydası oldukça büyüktür. Yurtdışında eğitim almanın birçok çekiciliği vardır. Yeni kültürler, manzaralar ve insanlar sizi bekliyor. Hele ki yurtdışında okuyacağınız üniversite Türkçe dilde eğitim veriyorsa bu durum daha cazip bir hal alabilir.

Eğitim dili Türkçe olan üniversiteler

Her üniversite adayının isteği kuşkusuz geleceğini şekillendirebileceği, ufkunu açabileceği, sosyalleşebileceği ve onu meslek erbabı yapabilecek bir üniversite okumaktır. Ülkemizde her yıl binlerce lise son sınıf öğrencisi hayalindeki üniversiteyi okumak için büyük bir çaba ve emek sarf ederek üniversite sınavına hazırlanıyor. Ancak her üniversiteli bu yoğun ve stresli maratonun sonucunda üniversite sıralarında istediği bölümde ve istediği alanda okul okuyamıyor.

Türkiye’de devlet üniversitelerini tercih eden adaylar yerleşememe durumlarında bu kez vakıf üniversitelerinin kapılarını zorluyor. Fakat vakıf yani özel üniversitelerin yıllık ücretleri karşısında maalesef bir adım geri atmak zorunda kalıyor. İşte tam da bu noktada yurtdışı üniversiteleri devreye giriyor. Farklı bir coğrafya, farklı kültürler, zengin bir yaşam alanı, Avrupa standartlarında bir eğitim,  tüm üniversite adaylarının dikkatini çekebilmektedir.

Üstelik yurtdışı üniversitelerinin yıllık maliyetleri, Türkiye’de ki özel-vakıf üniversiteleri ile devlet üniversitelerine kıyasla daha uygun bu durumda üniversite okumak isteyen üniversite adayları için oldukça cazip bir seçenek oluyor. Ancak yurtdışı üniversitelerini tercih etmek yetmiyor. Çünkü bu kez de karşımıza yabancı dil meselesi çıkıyor. Bugün dünyanın her kıtasında Türkiye’de denkliği olan onlarca üniversite mevcut. Ancak her bir üniversite zorunlu olarak ya kendi dilinde eğitim veriyor ya da İngilizce eğitim seçeneğini sunuyor.

YÖK denkliği olan Türkçe eğitim veren Üniversiteler

Yabancı dil sorunu ülkemizin en yaygın problemlerinden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğitimin ilk basamaklarında yani temelinde alınamayan yabancı dil eğitimleri, öğrencilerin yurtdışında kolayca eğitim almalarının karşısında büyük bir set oluşturuyor. Hal böyle olunca Türkiye’den yurtdışı üniversitelerine Türkçe eğitim hususunda talep arttıkça dünyanın pek çok ayrı kıtasında ve ülkesinde Türkçe eğitim veren yurtdışı üniversiteleri devreye girmeye başladı.

Avrupa’nın her hangi bir ülkesinde ya da Balkan ülkelerinde bugün birçok uluslararası üniversite Türkçe dilde eğitim vermektedir. Türkçe eğitim veren yurtdışı üniversiteler, Türkiye’de çeşitli nedenlerden üniversitelere yerleşemeyen öğrenciler için büyük bir ışık ve umut kapısı olmuştur. Yurtdışında okumak isteyip ancak eğitim dilinin tamamen Türkçe olmasını dileyen öğrenciler için artık birbirinden zengin eğitim seçenekleri mevcut.

Peki, Türkçe eğitim veren yurtdışı üniversiteleri hangileri. Gelin kısaca bu ülkelere ve üniversitelere göz gezdirelim.

Yurtdışı Türkçe eğitim veren üniversiteler?

Yurtdışı üniversitelerinin çağdaş ve modern bir eğitime ev sahipliği yaptığını artık biliyoruz.  Uluslararası ve başarısını kanıtlayan, prestijli bir üniversitede okumak hem cazip hem de büyük bir fırsat. Yurtdışında üniversite eğitimi alırken zorlanmadan kendi ana dilinde bir eğitim seçeneği, kulağa hoş gelirken üniversite öğrencilerine de farklı bir vizyon katmaktadır.

Bugün eğitim dili Türkçe olan üniversiteler içinde Almanya’da Türkçe eğitim veren üniversiteler ve Bulgaristan’da Türkçe eğitim veren üniversitelerde yer almaktadır.  Ancak bu üniversitelerin Türkçe dilde öğrenci alımları konusunda çalışmalar devam etmektedir.

Üniversite adaylarının bir diğer talepleri ise YÖK denkliği olan Türkçe eğitim veren üniversiteler de eğitim almalarıdır. Üniversite adayları ayrıca yurtdışında tanınan Türk üniversitelerinden alınan eğitim ile gerek yurtdışında gerek Türkiye’de iş bulma ve çalışma özgürlüğünün tadını çıkartmak istiyor.

Aşağıda Türkçe eğitim veren yurtdışı üniversiteleri yer almaktadır. Her üniversitenin birbirinden özel bölümleri yer almaktadır.

Makedonya’da Türkçe eğitim veren yurtdışı üniversiteleri

  • Uluslararası Vizyon Üniversitesi
  • Struga Üniversitesi
  • Amerikan Üniversitesi

Azerbaycan’da Türkçe eğitim veren yurtdışı üniversiteleri

  • Azerbaycan Teknik Üniversitesi
  • Bakü Devlet Üniversitesi

Bosna Hersek’te Türkçe eğitim veren yurtdışı üniversiteleri

  • Uluslararası Travnik üniversitesi
  • Saraybosna Üniversitesi

Bunun dışında son yıllarda Bulgaristan, Ukrayna ve Almanya’da da Türkçe eğitim veren üniversiteler ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Üniversite adayları yurtdışında eğitim almak istediklerinde kabul koşulları oldukça kolaydır. Sadece lise diploması ve bazı rutin prosedürleri yerine getirmek yeterlidir. 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında yurtdışında okumak isteyen üniversite adaylarının Türkçe eğitim veren yurtdışı üniversiteleri tercih etme sürecinde bu kaynağın faydalı olmasını umuyor, tüm üniversite adaylarına başarılar diliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Tüm Hakları Saklıdır! İçeriklerin kopyalanması halinde yasal işlem başlatılır!